Expositie ‘Wie kan ik nog vertrouwen?’

De expositie “Wie kan ik nog vertrouwen” is eindelijk in Enschede. Deze veelgeprezen expositie over de vervolging van homo’s en lesbiennes gedurende de 2de Wereldoorlog geeft ons een beklemmend beeld over een angstige periode. Vanaf 13 april a.s. een maand lang te zien bij de Centrale Bibliotheek met dank aan het COC Twente-Achterhoek.

De expositie “Wie kan ik nog vertrouwen”

Op donderdag 13 april 17.00 uur opent COC Twente-Achterhoek de expositie met onder meer een aangrijpend verhaal dat de tentoonstelling kernachtig weergeeft. We nodigen u van harte uit de opening bij te wonen en de expositie te gaan bekijken. De expositie trekt sinds 2006 door het land en is in zijn geheel gewijd aan de vervolging en verzet van homo’s en lesbiennes in de Tweede Wereldoorlog onder de Duitse bezetting. “Wie kan ik nog vertrouwen” is opgebouwd uit vrij recent bekend geworden materiaal en geeft een beklemmend beeld van die tijd. Je zou haast zeggen dat je je er niets bij kunt voorstellen. Vervolging! Helaas zijn er nog steeds landen waar de gemeenschap LBGT nog wordt vervolgd. Ook in Nederland zijn er nog steeds incidenten.

Aan de hand van individuele lotgevallen wordt de expositie verteld. Het verhaal over de vervolging van bijvoorbeeld Heinz die maar liefst 8 jaar vastzat, of Werner die een bloemenzaak had en werd verraden. Uiteraard komt ook Frieda Belinfante aan bod die onder andere met Willem Arondeus beiden met de groep 2000 verantwoordelijk waren voor de aanslag op het bevolkingsregister van Amsterdam in maart 1943. De verschillende verhalen die vertelt worden zijn van mannen en vrouwen in Nederland en Duitsland tussen 1933 en 1945. Het is een indringende beklemmende tentoonstelling/expositie van een vergeten groep uit de tijd van de Holocaust.

Oorsprong tentoonstelling

De tentoonstelling is samengesteld op initiatief van IHLIA, het internationaal homo/lesbisch informatiecentrum en archief. De tentoonstelling was voor het eerst in 2006 in Kamp Westerbork te zien.

Zie ook www.vertrouwen.nu of Bibliotheek Enschede

expositie2
Share Button