In memoriam: Kilian

In memoriam: Kilian van Blitterswijk

“Iedereen is raar. Iedereen is anders. Maar we zijn allemaal gewoon mens en dat is oké.”

Kilian
Dat stond er amper een half jaar boven een interview dat hij voor onze Facebookpagina heeft gegeven. Gisteren is Kilian overleden. Hij heeft nou de rust die hij zo graag wilde. Het COC – en in het bijzonder de voorlichtersgroep – is geschokt door zijn overlijden. Hij was een goede, enthousiaste voorlichter en een warme persoonlijkheid in de groep. Met zijn werk voor het COC heeft hij aan honderden kinderen in de klas kunnen laten zien wat het betekent om transgender te zijn. Daarnaast begeleidde hij de Jong&Out-ontmoetingsmiddagen voor lhbt-tieners. Hij wilde graag iets betekenen voor anderen. Kilian, dat is je gelukt – niet alleen als voorlichter of begeleider bij Jong&Out, maar vooral ook door wie je was. We wensen de naaste familie en vrienden heel veel sterkte toe. We zullen hem missen!

Kilian, 21 jaar, is opgegroeid in Tiel (“Ja dat ligt in de buurt van Arnhem”) en studeerde Forensisch Onderzoek aan het Saxion in Enschede. Naast zijn studentenleven heeft hij meer dan een jaar voorlichting gegeven bij het COC Twente-Achterhoek op middelbare en mbo-scholen en was een van onze begeleiders van de Jong&Out-groep.

Hieronder staat een interview met Kilian dat op 26 april op onze Facebookpagina is gepubliceerd.

Kilian vindt het belangrijk dat mensen meer informatie over seksuele- en genderdiversiteit krijgen:

“Toen ik vorig jaar een flyer op het Saxion zag hangen dat het COC nog voorlichters zocht, duurde het dan ook niet lang voordat ik me aanmeldde als vrijwilliger. Het leuke aan voorlichting geven is dat je het gevoel krijgt dat je echt iets voor mensen kan betekenen. Je ziet dat mensen opener zijn, niet per se over dit onderwerp, maar dat ze ook opener naar elkaar toe zijn. Elkaar meer vertrouwen in de klas. Dat vind ik mooi om te zien. En iedere klas en les is natuurlijk ook weer verschillend.”

“Een keer kwam er een meisje na de les naar me toe. Ze twijfelde over haar geaardheid en vond het fijn om daarna er nog even met ons over te kunnen praten. En soms heb je ook gewoon een klas die aan het begin van de les heel negatief is over het onderwerp, maar naarmate onze les verder gaat en we ons eigen verhaal vertellen ze toch doodstil vallen en daarna zelfs applaus kregen! Gaaf gewoon! Eigenlijk hebben alle voorlichtingen altijd wel iets positiefs. Het zit soms in kleine dingen. Soms krijg je vragen die andere klassen je nog niet eerder gesteld hebben. Bijvoorbeeld: “Geven mensen soms reacties op je die je pijn doen?” Over het algemeen is mijn coming-out soepel verlopen, het zet je dan wel weer aan het denken dat dit niet bij iedereen het geval is. Het kunnen bijdragen aan de acceptatie is een goed doel waar ik me voor in wil zetten. Lesgeven op scholen is voor mij dan ook een goede manier om daarmee te beginnen.”

Share Button