COC in de klas

Het COC Twente-Achterhoek verzorgt voor het onderwijs voorlichtingslessen, we brengen een onderwijsnieuwsbrieven uit en we organiseren studiedagen om scholen te helpen om te gaan met seksuele diversiteit en genderdiversiteit.

Studie- en inspiratiedag “Anders zijn boeit geen flikker”

Op woensdag 12 november organiseert het COC Twente-Achterhoek de studie- en inspiratiedag “Anders zijn boeit geen flikker”. Een middag over homo-, lesbo-, bi- en transgenderleerlingen. Over pesten en schelden, maar ook over oplossingen. Leerzaam, praktisch, zinvol. Maar ook positief, inspirerend en gezellig!

Basisonderwijs

Voorlichtingslessen

Door middel van leuke, interactieve werkvormen gaan we in gesprek met leerlingen over seksuele diversiteit. Op een manier die aansluit bij de belevingswereld en de ontwikkeling van basisschoolkinderen. De lessen zijn afwisselend en interactief: de vragen van de kinderen staan centraal. In de lessen komen onderwerpen aan de orde als vooroordelen, verliefd worden en relaties, ouders die homoseksueel of lesbisch zijn, etc.

Lesideeën

Het COC heeft een pakket met kant-en-klare lesideeën ontwikkeld waar leerkrachten van groep 1 tot en met groep 8 zelf mee aan de slag kunnen. In het pakket zitten bijvoorbeeld lesbrieven, spelletjes en suggesties voor filmpjes, prentenboeken en leesboeken. Doordat leerkrachten in elke groep aandacht besteden aan seksuele diversiteit, leren de kinderen dat dit heel gewoon is.

Middelbare scholen en beroepsonderwijs

In interactieve lessen zullen onze ervaren voorlichters inspelen op vragen en ideeën die in de klassen leven. Verschillende aspecten van het onderwerp homoseksualiteit komen aan bod. Doel is om het onderwerp bespreekbaar te maken en leerlingen aan het denken te zetten. Diverse werkvormen helpen om de discussie op gang te brengen. Onze lessen worden als informatief, maar ook vooral als erg leuk ervaren.

Ook op het mbo en hbo geven we voorlichtingslessen. Niet alleen omdat we denken dat voorlichting ook voor deze studenten nodig is, maar ook omdat in het beroepsonderwijs de basis wordt gelegd voor hoe ze in hun toekomstige werk op homoseksualiteit reageren: het zijn bijvoorbeeld de docenten, verpleegkundigen of maatschappelijk werkers van de toekomst. Daarom is kennisoverdracht over seksuele diversiteit en het bespreken van situaties uit de beroepspraktijk onderdeel van deze lessen, met name op het hbo.

Share Button