Voor docenten

Voorlichting in de klas
vraag voorlichting aan

Naam (verplicht)

E-mailadres (verplicht)

School (verplicht)

Locatie (verplicht)

Aantal lessen (verplicht)

Aandacht voor seksuele diversiteit op school

Volgens de PestThermometer is ‘homo’ het meestgebruikte scheldwoord op scholen. Dit maakt de school geen veilige plek om uit de kast te komen. Het is dus niet voor niks dat scholen vanaf 1 december 2012 verplicht zijn om aandacht te besteden aan seksuele diversiteit. Het COC Twente-Achterhoek wil scholen graag helpen om de situatie van lhbt-leerlingen te verbeteren.

Dit is hard nodig, want voor scholieren is de school vaak geen veilige plek om uit de kast te komen:

 • 30% van de leerlingen denkt dat je op sc hool niet uit de kast
  kunt komen, nog eens 30% weet niet of dit wel kan (SCP, 2011).
 • 42% zou niet bevriend willen zijn met een lesbische ofhomoseksuele
  medeleerling, nog eens 39% weet het niet zeker (EduDivers, 2013).
 • Homojongeren doen tot vijf keer vaker een zelfmoordpoging dan heterojongeren (SCP, 2010).

In dit filmpje vertellen drie homojongeren waar ze op school tegenaan lopen.

Voorlichting in het kort

Wat

Interactieve, vraaggestuurde voorlichtingslessen over homoseksualiteit. Aan de hand van diverse werkvormen zetten we leerlingen aan het denken. Waaronder het coming-outverhaal van de voorlichters.

Voor wie

Leerlingen en studenten in elk onderwijstype. De meeste lessen geven we op middelbare scholen aan tweede- en derdeklassers en in het mbo.

Hoe lang duurt een les

50 à 60 min.  (in overleg langer)

Door wie

Twee vrijwilligers, een man en een vrouw. Onze vrijwilligers zijn hiervoor opgeleid.

Kosten

€25,- per les. Bij 4 lessen of meer €20,-.

gastlessen in de klas

In interactieve lessen zullen onze ervaren voorlichters inspelen op vragen en ideeën die in de klassen leven. Verschillende aspecten van het onderwerp homoseksualiteit komen aan bod. Doel is om het onderwerp bespreekbaar te maken en leerlingen aan het denken te zetten. Diverse werkvormen helpen om de discussie op gang te brengen. Onze lessen worden als informatief, maar ook vooral als erg leuk ervaren.

Melvin, homoseksuele jongen, 3 havo: “De reacties van de rest vond ik, euhm hoe zeg ik dat, geruststellend. Ik weet nu op wie ik kan rekenen als ik uit de kast kom en bij wie ik me dan gewoon normaal kan gedragen.”

Voorlichting in het beroepsonderwijs

Ook op het mbo en hbo geven we voorlichtingslessen. Niet alleen omdat we denken dat voorlichting ook voor deze studenten nodig is, maar ook omdat in het beroepsonderwijs de basis wordt gelegd voor hoe ze in hun toekomstige werk op homoseksualiteit reageren: het zijn bijvoorbeeld de docenten, verpleegkundigen of maatschappelijk werkers van de toekomst. Daarom is kennisoverdracht over seksuele diversiteit en het bespreken van situaties uit de beroepspraktijk onderdeel van deze lessen, met name op het hbo.

Docent ROC van Twente: “Leerlingen konden en mochten alles zeggen. De leerlingen wisten ook niet dat de voorlichters allemaal homo waren. Dit verbaasde veel leerlingen. Een vooroordeel is hier toch voor een deel weggenomen”

Advies en praktische ondersteuning

Voorlichtingslessen zijn een effectieve manier om vooroordelen bespreekbaar te maken. Maar er is meer nodig om het klimaat op school te verbeteren. Het COC wil graag samen met u werken aan:

 • Seksuele diversiteit en omgangsvormen
 • Structurele aandacht voor seksuele diversiteit bij verschillende vakken
 • Inbedding in de zorgstructuur
 • Betrokkenheid van ouders

We helpen u graag door sparringpartner te zijn, workshops te geven, ouderavonden te verzorgen of te helpen met het opzetten van een Gay-Straight Alliance.

Trainingen, workshops en ouderavonden

Wat doe je als een leerling uit de kast komt? Of als leerlingen negatief reageren op een homoseksuele klasgenoot? Of als een transgenderkind aangeeft dat hij na de vakantie in meisjeskleren op school wil komen? Dit zijn voorbeelden van situaties waar docenten tegenaan kunnen lopen.

Minimaal één keer per jaar organiseren we een studie- en inspiratiedag met inhoudelijke workshops. Situaties zoals hierboven beschreven worden daar door deskundige workshopleiders belicht. Ook hebben we in de afgelopen jaren veel workshops en trainingen op maat en op locatie gegeven aan schoolteams, zorgcoördinatoren en mentoren. Daarnaast behoort het verzorgen van (onderdelen van) ouderavonden tot de mogelijkheden. We gaan graag met u in gesprek om te bespreken wat we voor uw school kunnen betekenen.

Onderwijsnieuwsbrief

Er is steeds meer aandacht voor seksuele diversiteit in onderzoek, bij beleidsmakers en op scholen. Door middel van onze Onderwijsnieuwsbrief houden we u op de hoogte van recente ontwikkelingen en COC-initiatieven. Schrijf u nu in voor de Onderwijsnieuwsbrief! In de rechter kolom van deze pagina vindt u hiervoor een formuliertje.

Meer informatie over wat we voor uw school kunnen doen vindt u in onze brochure.

Share Button