Word ook voorlichter!

(c) Help! Een homo in de klas!

Ik wil voorlichter worden!
Ook voorlichting geven? Vul het formulier in en we nemen snel contact met je op!

Naam (verplicht)

E-mailadres (verplicht)

He homo! Was jij uit de kast op school?

Kon jij op school uit de kast komen? Spraken leraren in de klas überhaupt weleens over homoseksualiteit? Of over transgenders? Onderzoek na onderzoek laat zien dat op school aandacht voor seksuele diversiteit en genderidenteiteit hard nodig is. Lhbt-leerlingen krijgen nog steeds vaak te maken met negatieve reacties, met alle gevolgen van dien. Scholen zijn daarom verplicht om aan de slag te gaan met dit onderwerp. Het COC helpt scholen een veilige omgeving te creëren voor álle leerlingen en docenten.

Judith, voorlichter

“Mijn ideaal is dat er niet meer wordt opgekeken wanneer je uit de kast komt (…). Naar mijn mening is het daarom belangrijk dat homoseksualiteit besproken wordt op scholen.”
Judith, voorlichter bij het COC

Wat is voorlichting?

Een grote gezellige groep van 35 vrijwilligers verzorgt voorlichtingslessen op scholen in Twente en in de Achterhoek. Het grootste deel is zelf lhbt’er. Dat maakt indruk op leerlingen: omdat je uit eigen ervaring kunt vertellen, geef je homoseksualiteit en genderidentiteit letterlijk en figuurlijk een gezicht.

De lessen bestaan uit diverse werkvormen die bedoeld zijn om het gesprek met leerlingen op gang te brengen. Er is daarnaast veel ruimte voor je eigen verhaal en voor vragen en opvattingen van leerlingen.

Melvin, homoseksuele jongen, 3 havo: “De reacties van de rest vond ik, euhm hoe zeg ik dat, geruststellend. Ik weet nu op wie ik kan rekenen als ik uit de kast kom en bij wie ik me dan gewoon normaal kan gedragen.”

En als ik ja zeg?

We zetten je uiteraard niet onvoorbereid voor een klas. Met iedere nieuwe voorlichter voeren we eerst een kennismakingsgesprek. Daarna ga je een keer meekijken met ervaren voorlichters, zodat je weet wat je kunt verwachten. Als je door wil, krijg je een training van een hele dag. Daarna kun je goed voorbereid voor de klas. Dat doe je trouwens nooit alleen, maar altijd met z’n tweeën.

Alle nieuwe voorlichters krijgen een training van één hele dag

Wat hebben we je te bieden?

Wij bieden je:

  • training en begeleiding;
  • een leuke en leerzame uitdaging: je ontwikkelt je didactische en presentatievaardigheden;
  • een enthousiaste en gezellige groep voorlichters en af en toe een leuke groepsactiviteit;
  • onkostenvergoeding. Ook al is voorlichting geven vrijwilligerswerk, je (reis)kosten worden vergoed.

Daarnaast denken we graag met je mee hoe je vrijwilligerswerk bij het COC kunt gebruiken voor je (school)carrière.

Wat vragen we van jou?

  • ongeveer twee dagdelen per maand beschikbaarheid voor een langere tijd;
  • motivatie en drive om scholen lhbt-vriendelijker te maken;
  • een duidelijke en overtuigende manier van presenteren; je moet scholieren kunnen interesseren; je moet in de klas over je eigen geaardheid of genderidentiteit kunnen praten;
  • leergierigheid. We helpen je met trainingen en feedback op de lessen die je geeft. Zo leer je bijvoorbeeld discussies te leiden en te improviseren in lastige klassen.
  • verantwoordelijkheidsgevoel (naar medevoorlichters en naar de school). We verwachten een professionele instelling.

 

Meer weten?

Vul het formuliertje bovenaan deze pagina in, mail naar wordvoorlichter@cocindeklas.nl, of bekijk de flyer.

Share Button